Kort om veterinærkiropraktikk

Veterinærkiropraktikk

 Kiropraktikk er en behandlingsform der man stimulerer nervesystemet.

Hva behandles?

Kiropraktikk behandler ledd med nedsatt bevegelighet. Når man har nedsatt bevegelighet i ett område i ryggen blir det dårligere blodforsyning og nervesignalene er mindre effektive. Signalene som går til og fra kroppen regulerer kroppsfunksjoner. Når signalene blir redusert kan funksjonen bli nedsatt. For eksempel kan man få redusert kontroll på urinblære, slepende ganglag, magesmerter, dårlig fordøyelse.

En stiv rygg kan være smertefull og gi aggresjon og atferdsendring. Man kan få prestasjonsnedsettelse, hunden vil ikke hoppe inn og ut av bilen eller den sitter på ene skinka.

Nakkelåsninger kan være smertefulle og gjøre at hunden for eksempel ikke vil leke, går med hodet på skakke og  ikke tygger maten normalt.

Hvordan:

Veterinærkiropraktisk undersøkelse vil si at dyrekiropraktoren kjenner over leddene i kroppen til kjæledyret og finner de stedene det er nedsatt bevegelighet. Ved en veterinærkiropraktisk behandling løser dyrekiropraktoren opp de låste partiene. Når en bevegelsesenhet som før var låst får tilbake mer av sin normale bevegelighet gjør det at ernæringen til området bedres, smerter og muskelkramper reduseres og nerveimpulser gjennom området optimaliseres.

Veterinærkiropraktikk kan brukes for å:

 • holde en frisk hund fortsatt frisk
 • øke livsgleden og bedre helsen til eldre hunder
 • redusere faren for skader på hunder som brukes mye
 • unngå at en liten skade utvikler seg til alvorlig bevegelsesendringer
 • øke livsgleden og bedre bevegelsesmønsteret og helsen til hunder med leddsykdommer
 • bedre rekonvalesensen etter operasjoner og sykdom
 • holde hunder som er avlet med spesielt kort rygg i så god form som mulig       (f eks mops, bulldog, boxer)
 • holde hunder som er avlet med spesielt lang rygg i så god form som mulig      (f eks dachs, basset, schäfer)
 • stimulere immunforsvaret
 • stimulere fordøyelsen
 • redusere smerte

Alle trenger en kiropraktisk undersøkelse, på samme måte som man går jevnlig til kontroll hos en tannlege er kiropraktikk forebyggende helsearbeid.

VeterinærKiropraktisk behandling er ikke farlig eller skadelig for hunden. Gamle skader eller smertesyndromer kan føles forverret noen dager fordi den helbredende responsen er mer aktiv etter behandlingen.

Sykdom:

Ved noen akutte tilstander er det nok med en eller to behandlinger, men ofte er det mer kroniske tilstander der det kreves flere behandlinger for å få god respons. Medfødte/ rasemessige disposisjoner vil kreve livslang behandling  med varierende intervall etter bruk og alder på dyret.

Sportshunder:

Der det er hard bruk vil regelmessige behandlinger forebygge skade og redusere skadens omfang om den alt har oppstått. Eks agility-, lydighets- rednings- og jakthunder. Dette er atleter som krever god helse om de skal yte maksimalt.

Pris:

Kiropraktisk undersøkelse og behandling kan være tidkrevende og krever en veterinær med spesialistutdannelse. Behandlingen er priset til 850-1.200 kr for første konsultasjon og 650-800 kr for oppfølgende behandlinger. Små kontroller eller samtidig behandling med annen konsultasjon er rimeligre og det er også mulig å få et pakketilbud om man har behov for/ ønsker regelmessige undersøkelser.

Kommentarer

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close